Küsimus nr 1145

Gedrud küsis (7. apr 2004)
Tegin otsuse, et kroonida kolme esihammast. Nendest kahele on aastate eest tehtud juureravi ja nad on surnud hambad ning plommitud. Arst soovitas enne kroonimist korrata juureravi ja plommida uuesti. Kuna mu esihambad on tumenenud ja niigi vormilt ära, siis ajutise plommiga said nad päris koledad. Küsin, et kui kroonimise jaoks võetakse hambumuse proov, kas siis võivad minu kroonid tulla ka sellised nagu on ajutise plommiga hambakuju. Või saan sootuks võõra hambakujuga kroonid. Hetkel on üks esihammas teisest lühem ja laiem ja kolmas, mis on küljel (ka plaanitav kroonida), on sootuks esile tükkiv, kuna kõrvalhammas on surnud.
Timo Paberit vastas (2004-04-09 20:35)
Kroonide abil on võimalik muuta hammaste kuju, suurust ja tooni. Üljuhul püütakse hambakroonide valmistamisel saavutada võimalikult loomulik ja esteetiline lõpptulemus. Oluline oleks viia end kurssi kavandatava protseduuriga ning oma isiklikud soovid ja ootused võimalikult täpselt sõnastada. On ekslik arvata, et tulemuse eest on vastutavad ainult hambaarst või hambatehnik. Üldiselt ei tööta hambatehnik ja hambaarst kõrvuti ruumides, mistõttu on tähtis, et vajalik info jõuaks võimalikult täpselt hambatehnikuni, kes kokkuvõttes kroonid modelleerib. Esihammaste taastamisel on võimalik paluda hambatehnikul valmistada nn. diagnostiline vahamudel, mille abil saab tulevast proteetikat kavandada enne, kui töö on lõplikult valminud. Samuti on olemas tänapäevased vahendid - digitaalfotod. Nende abil on võimalik salvestada hammaste seisund enne ja pärast kroonimist. Ka on võimalik arvutiprogrammi kasutades hambaid kujundada ning sobiv "visioon" hambatehnikule edastada.
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn