Küsimus nr 1123

Kristiina küsis (21. märts 2004)
Kas hammaste pesemine sõega on kuidagi hammastele kahjulik?
Milliseid looduslikke vahendeid hammaste valgemaks muutmiseks on olemas?
Mul on tihti öö jooksul hammastele tekkinud valge kiht? Millest on see tingitud ja mida sellest lahti saamiseks ette tuleks võtta?
Marek Vink vastas (2004-03-24 09:56)
Isegi kui oletada, et "sõe" alla on silmas peetud sütt, on raske aru saada, miks peaks tänasel päeval sellega hambaid pesema. Isiklikult olen rohkem tuttav söe puhastavatele vastupidiste omadustega. Aga kui seda mingil põhjustel siiski hammastega kokkupuutesse lasta, siis oleks õigem eelistada puusütt kui kivisütt, sest esimesena mainitu on vähem hambapinda kriipiv.
Tänasel päeval tuleks hammaste pesuks eelistada hambaharja. Tulemuslik (silmaga hoomatav) valgendamise protsess eeldab keemilist oksüdatsiooni-reaktsiooni. Hammaste valgendamiseks vajalikus
kontsentratsioonis seda loodustoodetes ei leidu. Nn valgendavates hambapastades sisalduvad enamasti abrasiivsed osakesed (tavalisim on sooda), mis hambaid pestes hambapinnal leiduva pigmendi lahti hõõruvad (ja hambapinda asjatult kulutavad). Kõige looduslikum viis hambad valged hoida on nende hügieeni eest adekvaatselt hoolitseda ning vältida tugevalt pigmenteerivaid toiduaineid ja suitsetamist. Ning kindlasti tasub professionaalse hammaste puhastamise eesmärgil aeg-ajalt külastada ka hambaarsti, kelle käest võib täpsemalt pärida ka valgendamise vajalikkuse, näidustuse, ohutuse jms kohta.
Öö jooksul hammastele kasvanud valge kiht on bakteriaalne hambakatt ehk hamba- ja igemehaiguste põhjustaja. Öösel on süljeeritus (looduslik isepuhastumine) väga vähene ning pisikutel hambapinnal hea paljuneda. Bakterite vastu aitab hea suuhügieen: hambaharjaga õige harjamise tehnika. Lisaks abivahenditega hammastevaheliste kontaktpindade ja keele pinna puhastamine. Hambaasrtilt tasub nõu küsida pisikute arvu keemiliste abivahenditega (tavaliselt kloorheksidiiniga) vähendamise kohta.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.