Küsimus nr 1085

Kaja küsis (5. märts 2004)
Mul on järgmine mure: mina krigistan öösiti hambaid, ent mitu hambaarsti ei ole teinud sellest mingit probleemi. Kuid mul on ikkagi kahtlusi, et mu vaevused sarnanevad väga bruksismi tagajärgedega: minu esihammastes paistavad pikad praod, tagahamba nurgad on murdunud, sageli hammustan põske, alalõug valutab. Hakkasin kahtlustama bruksismi hiljuti pärast mitmenädalast seletamatut, arstide sõnul täiesti tervete alumiste esihammaste valu ja tundlikkust, millele hambaarstid ei osanud seletust anda isegi pärast röntgenülesvõtteid. Olukord ei muutunud isegi siis, kui valutava lõua tagumiste hammaste plommid puuriti lahti ja hambad parandati põhjalikult uuesti.
Kas siin ei ole tõesti mingit seost bruksismiga, ja kui on, siis kuidas ma võin leida spetsialisti, kes tegeleb sellega? Elan Tallinnas
Triin Jagomägi vastas (2004-03-16 08:23)
Teie sümptomid viitavad bruksismi olemasolule. Diagnoosi täpsustamiseks ja ka raviks soovitan pöörduda spetsialistide poole. Esitan ainult osalise loetelu spetsialistidest, kes selliste probleemidega tegelevad:
dr. Lauri Siiak ja dr. Kristjan Gutman (Eurodent)
dr. Alon Rass (Alon Rass Hambaravi)
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa