Küsimus nr 1081

Annika küsis (3. märts 2004)
Mul selline probleem, et hambad lähevad viimasel ajal eriti ruttu katki. Käisin jaanuari keskel arstil, nüüd lähen märtsi alguses uuesti, sest vahepeal on auk tekkinud ja üks veel tulemas(jaanuaris polnud märkigi nagu). Kalliks läheb.
Millest võib olla põhjustatud nii kiire aukude teke (5 a tagasi põdesin anoreksiat ja arvatavasti seetõttu on mu ülemiste esihammaste taga email kulunud ja hambad tundlikud, kuid kas aukude teke võib veel olla sellega seotud-nüüd olen juba täiesti terve ju)? Selline tunne, et jäängi iga kuu käima arstil. Kaltsiumi peaks normaalselt organismis olema (söön piimatooteid iga päev mitu korda), kas peaks veel midagi juurde võtma lisaks tavatoidule, või on mingeid protseduure, mida võiks arsti juures teha lasta? Ette tänades,
Timo Paberit vastas (2004-03-05 09:49)
Hambakaariese tekkepõhjustest saab täpsema ülevaate, sirvides Hambaarst.ee vastavasisulisi artikleid. Kaariese kaasaegne raviprintsiip on põhjuslik. See tähendab, et ravida tuleb eelkõige haiguse põhjust. Hambaaugud on juba tagajärg ning nende plommimine ainuüksi ei lahenda probleemi. Isiklikult märgin igal esmakordsel patsiendil ravile pöördumise hetkel hambakaardi, kuhu dokumenteeritakse kõik suu ja hammaskonnaga seotud probleemid. Selle hambakaardi alusel saab hinnata ravivajadust ning koostada konkreetse raviplaani. Raviplaan on aluseks edasisel tegevusel ning selle alusel saab hinnata orienteeruvalt ka ravikulusid. Harva tuleb siis ette olukordi, kus ravi kestel tuleb teavitada uutest probleemidest, kuigi alati peab arvestama, et raviplaan võib töö käigus muutuda.

Vt lisaks:
· Hambakaariese diagnostika ja ravi
· Hambakaariese profülaktika
· Hulgikaaries
Timo Paberit Timo Paberit, hambaarst

1999-2000 EHÜL president. Lõpetas TÜ hambaarstina 2001. Töötab Tallinnas Merimetsa hambakliinikus ja Viru hambakliinikus ning Cardens hambakliinikus Tartus

Seotud asutustega:
· Cardens OÜ Jaani 20, Tartu, Tartumaa
· Kesklinna Hambakliinik OÜ Lai 10, Pärnu, Pärnumaa
· Kreutzwaldi Hambakliinik Kreutzwaldi 3, Tallinn
· Lasnamäe Hambakliinik OÜ Tähesaju 14, Tallinn
· Viru Implantoloogia Narva mnt.1, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.