Küsimus nr 1023

Eve küsis (4. veebr 2004)
Olen 1 aasta ja 2 kuuse tüdruku ema ning probleem on järgmine. Mulle tundub, et tütrele hakkab tulema lisahammas üles parema esimese ja teise lõikehamba taha. Kui kiiresti peaksin lapsega hambaarstile ruttama, kas oodata kuni hammas on täis kasvanud või tuleks see eemaldada võimalikult kiiresti, et see ei hakkaks näiteks ees olevaid hambaid reast välja lükkama? Või ei ole piimahammaste puhul sellist ohtu? Ja kas lisapiimahambast tuleb alati ka lisajäävhammas?
Triin Jagomägi vastas (2004-02-06 09:13)
Kui lisahammas on eraldi, siis võib selle kunagi eemaldada. Eemaldamisega ei ole väga kiire, pigem sõltub see lapsest, sest näiteks aasta vanem laps võib hamba eemaldamisesse suhtuda juba tunduvalt tolerantsemalt.
Tihti on aga Teie poolt kirjeldatud lisahammas kokkukasvanud teise hambaga ning siis pole eemaldamine näidustatud. Vajadusel saab hammast lihvida, kui ta hakkab segama hammaste kokku käimist.
Kui piimahammaskonnas on lisahammas siis jäävhammaste tulekul probleeme ei pruugi tekkida, kuigi just teised jäävhambad võivad üldse puududa või olla tavapärasest erineva kujuga.
Triin Jagomägi Triin Jagomägi, ortodont

1987-1993 Tartu Ülikool, Arstiteaduskond, stomatoloogia eriala. 1993-1995 Kuopio Ülikool, International Institute for Oral Health, MSc in orthodontics. Alates 1996 Tartu Ülikool lastestomatoloogia assistent. SA TÜ Stomatoloogiakliinik arst-õppejõud.

Seotud asutustega:
· Meliva Tartu hambakliinik Riia 2, Tartu (Kvartali keskuse 3. korrusel), Tartumaa
· Tartu Ülikooli Kliinikumi Stomatoloogiakliinik L.Puusepa 1A (4.korrus), Tartu, Tartumaa