Küsimus nr 1014

Jasmin küsis (1. veebr 2004)
Mul ei kasvanud ülareas esihammaste kõrvale mõlemale poole teist hammast ja nende teiste hammaste kohale kasvasid kohe kolmandad (lõikehambad vist), kuid nad on terava otsaga. Mul võeti aasta tagasi breketid ära ja hambarida sai sirgeks. Breketeid pannud hambaarst soovitas mul need kaks hammast lasta ühtlaseks, kandiliseks teha, kuid kui ma sellest oma hambaarstile rääkisin, küsist ta, et milleks seda vaja olevat ja kui ma vastuvõtule läksin, ei teinud ta minu küsimusest/ettepanekust enam väljagi.
Mul peks hamba aluääre lihtsalt sirgeks kujundama ja kuna ma pole veel 19, kas see on mulle tasuta? Kui ma panen teise arsti juurde aja kinni, kuidas ma peaksin oma soovi selgitama? Ma väga tahaks, et mu hambad oleks enam-vähem ühtlased, mitte sakilise äärega nagu vampiiril.
Marek Vink vastas (2004-02-03 08:59)
Tegemist on probleemiga, kus sünnipäraselt puuduvate teiste lõikehammaste kohale puhkenud silmahammaste kuju ja suurus ei ole kooskõlas tavapärase esteetilise hambareaga. Probleemi on kõige kergem leevendada silmahammaste lõikeserva täidismaterjaliga "labidataolisemaks" kujundades. Sellega peaks hakkama saama iga hambaarst ja kuni 19-aastase eest tasub haigekassa. Samal ajal on aga probleemile tõeliselt esteetilise lahenduse leidmine keerulisem, kuna teise lõikehamba ja silmahamba anatoomia on üsna erinevad. Silmahamba kroon on nimelt tunduvalt pikem ja täidlasem. Sellepärast valmistatakse mõnikord lõikehammaste kohal asuvate silmahammaste peale portselanist laminaadid, millega on võimalik lõikehammaste kuju täpselt järgi teha. Muidugi eeldab selline protseduur hammaste prepareerimist, mis täiesti tervete hammaste puhul mõistlik pole.
Marek Vink Marek Vink, hambaarst

Haridus: Tartu Ülikool 1989-1992, Helsingi Ülikool 1992-1995. Tartu Ülikooli õppejõud 1997-2005. Hetkel hambaarst Al Mare Hambakliinikus. Hambaarstide Liidu president

Seotud asutustega:
· Meliva Al Mare hambakliinik Vabaõhumuuseumi tee 2A, Tallinn
· Meliva KW hambakliinik Pärnu mnt 22-2, Tallinn

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.