ekstraktsioon

ingl k: extraction, tooth removal

Ekstarktsioon on hamba eemaldamine (välja tõmbamine). Enne ekstraksiooni tehakse hambale kohalik tuimestus. Peale hamba eemaldamist asetatakse haavale veritsuse lakkamiseks 15-20 minutiks steriilne marlitampoon. Selle ajaga tekib verehüüve e. verekoaagul, mis kaitseb alveoole infektsiooni eest. Tavaliselt on ekstraktsioonijärgne on suuloputus üleliigne, kuna see segab verehüübe tekkimist ning igemeservad võivad nihkuda.

Normaalselt paraneb ekstraktsioonijärgne haav 8-10 päeva jooksul. Kui veritsus pole lakanud paari tunni möödudes pärast ekstraktsiooni, on see enamasti tingitud mõnest veritsushaigusest (nt. leukoos, hemorraagiline diatees jne). Vältimaks hilisemaid probleeme peaks patsient enne ekstraktsiooni arsti informeerima oma haigustest, iga päev tarvitavatest ravimitest, allergia esinemisest antibiootikumidele või süstelahuste suhtes.

Tuimestuse kadudes võib haava piirkonnas tunda hellust või valu, mille leevendamiseks võib kasutada apteegis retseptivabu valuvaigisteid (loe lisa Äripäevast). Anibiootikume ei või tarvitada ilma arsti ettekirjutuseta, kuna erinevatel antibiootikumidel on erinevad toimespektrid ning vaid arst teab, millist ravimit tuleb kasutada.

Loe artiklit Hamba ekstraktsioon

Vaata lisaks:

hamba eemaldamine