Nalja-Nobelid

Tänavusel “Ig Nobel” auhindade jagamisel sai veidraima leiutise eest preemia leiduritetandem, kes patenteeris 1975. aastal soengustiili, mille puhul osalise kiilaspäisuse varjamiseks kammib inimene oma juuksed pea ühelt küljelt teisele.

Auhindade üleandmistseremoonia toimus Harvardi ülikoolis Massachusettsis. Nalja-Nobeleid jagatakse korraldajate sõnul saavutuste eest, “mida pole võimalik ega pole vajagi korrata”. Auhindu annavad üle tõelised Nobeli laureaadid.

Meditsiinipreemia pälvis tandem Steven Stack ja James Gundlach, kelle uurimistöö käsitles kantrimuusika mõjusid enesetappudele. Teadlased väidavad, et nendes regioonides, kus kantrimuusika osatähtsus raadiojaamade mängukavas on kõrgem, on kõrgem ka suitsiidirisk. Mida rohkem kantrit, seda rohkem lõhkisi abielusid, alkoholi ja tööstressi.

Varasemad meditsiini nalja-nobelistid on:

2003
Grupp Londoni University College’i teadlasi, kes ümberlükkamatult tõestasid, et Londoni taksojuhtide ajud on kõrgemini arenenud kui nende kaaslinlaste omad.

2002
Sama kolledži teadlane Chris McManus, kes tasakaalustatult kirjutas uurimuse “Munandikoti asümmetria meestel ja antiikskulptuuridel”.

2001
Peter Barss McGilly ülikoolist, kes kirjutas mõjuka uurimuse “Allakukkuvate kookospähklite tekitatud vigastused”.

2000
Grupp hollandlasi, kes avaldasid teadust valgustavad magnetresonantspildid mees- ja naissuguelunditest suguakti ja naise erutuse kasvamise ajal.

1999
Norra arst dr Arvid Vatle, kes erakordse põhjalikkusega kogus ja klassifitseeris uriinianalüüse, et uurida patsiendi käitumisprintsiipe uriinianalüüsi topsiku valimisel.

1998
Patsient Y koos oma Walesi raviarstidega, kes üheskoos said maha Lancetis avaldatud revolutsioonilise artikliga “Mees, kes murdis oma sõrme ja tundis viis aastat mädahaisu”.

1997
Seattle’i teadlased avastasid, et liftimuusika kuulamine stimuleerib antikeha immunoglobuliin A (IgA) tootmist, mis võib vähendada külmetushaiguste riski.

1996
Grupp USA suuremate tubakafirmade tippjuhte, kes USA Kongressis tulid välja avalikkust raputanud uurimustööga, et nikotiin ei tekita sõltuvust.

1995
Marcia E. Buebel, David S. Shannahoff-Khalsa ja Michael R. Boyle tegid süvaanalüüsi “Ühe ninasõõrmega hingamise mõjud maailma tunnetamisele”.

1994
Preemia läks jagamisele kahte ossa. Esiteks sai selle patsient X, isikliku lõgismao mürgise hammustuse ohver, kes otsusekindlalt kasutas raviks elektrišokiteraapiat. Ta kinnitas auto küünlajuhtmed huulte külge ning lasi mootoril käia viis minutit kiirusel 3000 pööret minutis.
Teise preemia said dr Richard C. Dart ja dr Richard A. Gustafson, kes kirjutasid usutava näite põhjal artikli “Elektrišokiteraapia sobimatusest lõgismaomürgituse korral”.

1993
Hooldustöötajad James F. Nolan, Thomas J. Stillwell ja John P. Sands Jr said preemia piinlikult põhjaliku ravijuhise eest, mis kirjeldas püksiluku vahele kinni jäänud peenisele esmaabi osutamist.

NB! Meie leht kasutab küpsiseid (cookies) veebiliikluse analüüsimiseks ning kasutajakogemuse parandamiseks. Jätkates veebilehe kasutamist, nõustud küpsiste salvestamisega sinu arvutisse.