Instrumentide pakendamine

Andres Laidroo meditsiinitehnika hooldusinsener
20. mai 2011


Pestud ja desinfitseeritud instrumentide sterilisatsioonieelne pakendamine. Sterilisatsioonikottide keevitusseadmete liigid ja omadused.

Pestud ja desinfitseeritud instrumentide sterilisatsioonieelseks pakendamiseks kasutatakse:

  • liimiribaga sterilisatsioonikotte,
  • kuumuskindla autoklaaviteibiga suletavaid kotte
  • moodustatakse sobiva pikkusega kotid vastava laiusega rullmaterjalist pakendamise käigus ja suletakse keevitusseadme abil

Enamik valmiskotte ja rullmaterjale on varustatud steriilsuse indikaatormärgistega, mis sterilisatsiooni käigus muutuvad tumedaks.

Peab arvestama, et liimiribaga ja teibitud kotid ei taga täielikku hermeetilisust, mistõttu instrumendid säilitavad seal steriilsuse kuni 2 nädala jooksul. Keevitatud kottides säilivad instrumendid steriilseina 6 kuud.

Oma praktiliste kogemuste põhjal võin kinnitada, et liimuvate ja teibitavate kottide kasutamine on vaid hädapärane lahendus. Põhiliseks probleemiks ei ole alati mitte lühem säilivusaeg, vaid tõsiasi, et auruautoklaavis steriliseerimise ajal kõrgtemperatuurilise auru keskkonnas paratamatult eralduvad liimaine osad komponendid autoklaavi ja võivad pikema aja jooksul tõsiselt kahjustada autoklaavi sõlmi (pinnad kattuvad kleepuva kihiga, võib esineda klappide kinnikiilumisi, vasest ja valgevasest detailid kipuvad korrodeeruma).

Kui eelarve vähegi kannatab, soovitan muretseda sterilisatsioonikottide keevitusseade. Kui Teil on varuks muretsetud kile-paber sterilisatsioonikotte, ei pea neid ära viskama – ka neid saab keevituseadmega kvaliteetselt ja probleemivabalt sulgeda. Liimitavatel kottidel tuleks liimiriba ära lõigata.

 

Kuumutusmeetodilt jagunevad keevitusseadmed impulsskuumutusega ja pideva kuumutusega seadmeteks:

1. Impulsskuumutusega seadmed

Implusskuumutusega seadmetel (näiteks Siroseal, Nitroseal, Melaseal 101) algab isoleeritud kuumutuspea pinda katva teflonkanga all asuva lindikujulise takistustraadi kuumutus läbiva elektrivoolu toimel pärast survekangi allavajutamist. Aegrelee lülitab teatud aja pärast kuumutusvoolu välja ja summer annab märku protsessi lõppemisest.

Õige kasutamise korral peab kindlas rütmis töö võimaldama kuumutuspeal vhepeal maha jahtuda. Rullist tõmmatakse sobiva pikusega jupp kotimaterjali ja vajutatakse survekang alla. Algab kuumutusprotsess. Lõigatakse lükandnoaga keevitatava põhjaga kott rullmaterjalist lahti.

Peale summeripiiksu tõstetakse survehoob üles – põhjaga kott on valmis. Pannakse instrumendid kotti.  Kotti peab jääma vähemalt ¼ mahust vaba ruumi, et vältida sterilisatsioonkottide purunemist autoklaavi järskudel rõhulangetustsüklitel! Lükatakse koti avatud ots seadmesse ja keevitatakse kinni.

Iga keevituse järel peab masin 10-20 sekundit jahtuma! Tüüpiline kasutusviga, mis üsna kiiresti impulsskeevitusseadme ära rikub seisneb selles, et sageli lõigatakse rullist terve hunnik kotitoorikuid välja, siis keevitatakse kõigile paarisekundise vahega põhjad alla, siis topitakse instrumendid kottidesse ja seejärel suletakse järjest kiirkorras kõik kotid. Selline tegevus on lubamatu ja lõpeb õige pea masina tõsise rikkega. Impulsskuumutusega keevitusseadmed sobivad kasutamiseks vaid väiksematel töökoormustel, st 1-2 arstitöökohta.

 

2. Pidevkuumutusega seadmed

Suuremates kliinikutes, kus on üle 2 töökoha, on osutunud palju töökindlamaks pidevkuumutusega keevitusseadmed (näiteks MELAseal 100). Nendes seadmetes hoitakse termoregulaatori abil survepea pidevalt ühel etteantud temperatuuril (sarnaselt triikrauaga).

Töötavad stabiilselt ja töökindlalt ning tagavad stabiilselt tugeva keevisühenduse ka suurtel töökoormustel. Puuduseks on peale sisselülitamist ca. 5 minutit vajalik eelsoojendus aeg.

Pidevkuumutusega keevitusseade elab rikkeohuta üle ka sarikeevitused, peab vaid jälgima, et kuumutusplaat liialt maha ei jahtuks, mis võib halvendada keevisõmbluse kvaliteeti.

 

3. Sarikeevitusseadmed

Väga suuremahulisteks pakendustöödeks on sobivaimad kiired täisprofessionaalsed sterilisatsioonikottide keevitusseadmed, mis trükivad kotile kuupäeva ja veavad koti ise masina keevituspeast läbi kiirusega kuni 8 m/min nagu näiteks „MELAseal Pro“ ja võimaldavad ka keevitusprotsessi parameetrite arhiveerimist.