Hambaraviseadme elektrivarustus

Andres Laidroo meditsiinitehnika hooldusinsener
19. mai 2011


Nõuandeid hambaravikabineti elektrivarustuse planeerimiseks

Hambaravisedme elektrivarustus moodustab ühe grupi kogu kabineti või kliiniku eletrisüsteemist ja vastavalt elektriohutuse seadusele vastama raviruumidele kehtestatud nõuetele. See tähendab, et kõik seadmed peavad lisaks kaitsemaandusele ja sobivatele ülekoormus- ja lühisekaitsmetele olema varustatud ka max. 30mA rikkevoolukaitsmega ja üheaegset puudutamist võimaldavad seadmed ja nende eraldiseisvad osad ka potentsiaaliühtlustitega.

Eletriseade tuleb ehitada vastavalt projekteerimispädeva (vähemalt B1) elektriala spetsialisti projektile.

Projekti koostamisel tuleb aluseks võtta tootjatehase soovitused kaabelduse ja kaitseaparatuuri kohta.

Enamik seadmete tootjaid nõuavad 10A kaitset ja 3x1,5 mm2 ristlõikega vaskkaablit. Peab silmas pidama, et see 10A kaitse on arvestatud suhteliselt aeglaste sulavkaitsmete järgi. Kui kasutatakse aga 10A kiireid A- või B-klassi kaitselüliteid, siis mõnede seadmete puhul, millel on suure võimsusega toitetrafod (eriti Sirona mudelid millel on 2 toitetrafot), osutuda 10A ebapiisavaks. Sel juhul soovitan kasutada C10A või veelgi kindlam C13A kaitselülitit.

16A grupikaitse nõuab vastavalt eeskirjale vähemalt 3x2,5 r/mm ristlõikega vaskkaablit. Suurem kaitse on vajalik ka siis kui imumootorit toidetakse otse hambaraviseadmest.

 

Vaata lisaks:

elekter elektrivarustus